top of page
Search
  • foretagarens

Hur är det att vara företagare i Uppsala?

Updated: Oct 15, 2021


Vi ska kolla in några städer, hur det är att jobba på olika platser i Sverige. Det är ju bra för då kan man få en bild över för- och nackdelar. Vi börjar med Sveriges akademiska hjärna, Uppsala.

Företagande i Uppsala

Här finns mest lättare kemiföretag, mycket inom medicin och läkemedel. Och så finns en radda hyfsat stora och oseriösa medieföretag, mediakonsulter, reklam och internetgrejs. En tredjedel av alla skrivna i Uppsala är studenter, en tredjedel har invandrarbakgrund och en tredjedel blandat. Om man jämför med andra mellanstora städer har Uppsalabor en rätt så låg medelinkomst, höga kostnader och därmed dålig köpkraft. Så som företagare ska man inte köpa och sälja saker till de som bor där, det är alldeles för svårt att lyckas med. Man bör snarare rikta in sig på B2B, sälja tjänster och produkter till industrin och andra företag. Och så ska man rikta in sig på hela Sverige, Uppsala är för litet. Man lurar sig lätt om man ser till storleken, det finns som sagt rätt så låg köpkraft i Uppsala.

Boende i Uppsala

Så var ska man bo? Kanske kan man ha en bäddsoffa på ett kontor i ett kontorshotell? Kontor finns det att få tag på för en hyfsad billig slant på ett flertal olika kontorshotell både i centrum och utanför. Men boende? Uppsala är jättedyrt att köpa lägenhet i, samma nivå som i Stockholm. Inne i centrum lika dyrt som på Östermalm. Varför ska man då ha köpa en lägenhet i Uppsala? Det vet jag inte. Men man kan ju fråga en bra fastighetsmäklare i Uppsala som Almtuna Fastigheter, de har både privata bostäder och lokaler för företagare. Men vill du bosätta dig i Uppsala eller är inte avståndet så viktigt? Kanske bo i närheten av staden, fast ändå inte så långt borta är en bra idé? Vad sägs om att leta efter någonstans att bo i Bålsta, Håbo kommun? Inte alltför långt borta men nära till Uppsala. Där finns allting och är en stad som är mycket billigare att bo i.

Kostnader och ekonomi i Uppsala

Ja, Uppsala är en dyr stad. Man behöver inte ha anpassade mallar i Excel för att räkna ut en sån sak. Det finns inte så mycket att välja mellan, staden är i snitt dyrare än t.o.m. Stockholm och allmänt sämre kvalitet på restauranger och kaféer än vad man kan få tag på för samma priser och ofta lägre. Uppsala är en dålig och tråkig stad att bo i, inget snack om saken. Så om du tänker att flytta dit från någon annan stad, tänk igen. Kanske bättre att bo nånstans mellan Uppsala och Stockholm eller utanför nånstans på nån annan plats.

Transporter och sånt

Alla cyklar, nästan. Fast vill man komma till stora köpcentrum utanför centrum är det bättre med bil, men räkna inte med något vettigt att äta. Restaurangerna är inte så bra. Kommunen vill att folk ska cykla, men flyttar ut allting utanför staden och inte finns vettiga bussförbindelser, så om du inte har bil blir du begränsad. Det finns inte ens ett McDonalds i innerstaden. Tji fick du Uppsala är ingen speciell bra stad att bo i. Och så är det så fult överallt. Man har förstört alla gamla fina byggnader så de flesta städer är vackrare. Men vi har ju lite vackra stråk vid slottet och vid kyrkan kvar. Men det är allt. En skitstad helt enkelt. Flytta inte dit.


33 views0 comments
bottom of page